Malawi Aquarium

Malawi Aquarium

Malawi Aquarium

Voorbeeld inrichting Malawi Aquarium

Het inrichten van een Malawi Aquarium

Malawi cichliden zijn gravers, het is dus noodzakelijk dat je de stenen zo op elkaar neerlegt in je Malawi Aquarium dat het stevig ligt en niet omvalt of instort. Het is verstandig om piepschuim tussen de glasplaat en de rotsen te plaatsen op de bodem kunt u ook een piepschuimplaat neerleggen hier boven op kunt het zand of grind plaatsen.
Voor de bodem van het Malawi aquarium kunt u gewassen fijn grind of zand gebruiken. Kies een product dat bedoeld is voor aquaria, gebruik geen steentjes met scherpe randjes! Cichliden spoelen het zand in hun muil, op zoek naar voedsel en kunnen door scherpe stukjes de kieuwen beschadigen.

Meer weten?
Alles over algen bestrijden, aquariumvissen, aquariumplanten en veel meer vind je op Aquariumfans.nl. Je leest er ook alles over het Malawi Aquarium.

We gaan nu verder met het opbouwen van de rotsformatie in het Malawi Aquarium, vaak worden verschillende kleine stenen gestapeld waardoor de rotsen niet stabiel liggen. Probeer daarom afwisselend met grote en kleine stenen te werken wat een veel mooier uiterlijk zal geven, en het is tevens ook een stuk natuurlijker. Probeer ook niveau verschil te maken,  plaats niet iedere steen op dezelfde hoogte. Als het plaatsen van de rotsen voltooid is, kan je fijn grind of zand tussen de rotsen en de bodem bijvullen tot minimum 5 cm hoogte.

Nu gaan we verder, met het vullen van het aquarium met leidingwater van ongeveer 25 graden. Giet dit niet rechtstreeks op de bodem van het Malawi Aquarium, maar zet een bord op de bodem en giet het water daarin. Zo voorkom je dat je de zojuist aangebrachte bodemlaag wegspoelt. Vult het Malawi Aquarium tot ongeveer 2/3 van het totale water hoogte. Voeg eventueel een waterbewerkingsmiddel toe dat het water geschikt maakt voor de vissen. Je kunt nu eventueel  planten in de aquaria plaatsen.
Planten zijn niet altijd nodig, omdat men nauwelijks planten aantreft in het Malawi meer. Maar als je toch zou kiezen voor planten, kies dan voor stevige planten zoals Valisneria, Anubias en Javavaren. Het is zelfs mogelijk dat Malawi cichliden de planten ontwortelen door de graafwerken die ze soms verrichten, plaats de Valisneria daarom in potjes en graaf ze vast in de bodem van het Malawi Aquarium, de Anubias en de Javavaren kan je met de potjes goed vast klemmen tussen de rotsen.

Aquarium filter

We gaan nu verder met het bekijken van ons randapparatuur, Het belangrijkste is het hart van het Malawi Aquarium, een goede filtering. Er zijn verschillende mogelijkheden, zo zijn er de binnenfilters, bio inwendige filters, biologische filters en de meest gekende potfilters.

Verwarming

Malawi cichliden hebben een temperatuur tussen de 23 en de 25 graden nodig. Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden, we hebben de bekende staafverwarming en de bodemverwarming. Er zijn ook verschillende potfilters die een verwarming element hebben ingebouwd waardoor we nog minder techniek in het Malawi Aquarium hoeven in te bouwen, maar opgepast als het  filter moet hersteld worden zit je ook zonder verwarming.

Verlichting

Malawi cichliden vragen niet veel licht, het type en kleur licht is vaak persoonlijk, het oog wil ook wat. Als je een Malawi biotoop in je Malawi Aquarium wilt nabootsen dan is het bij een aquarium van 120x40x50 toch raadzaam om minimaal twee TL lampen te gebruiken. Je kunt deze TL lampen het best afzonderlijk schakelen waardoor je overdag meer licht voor algen groei produceert en in de avond minder licht voor de kleur van de Malawi Cichliden. Het aantal TL lampen is ook afhankelijk van de diepte van het aquarium, hoe dieper het aquarium hoe meer rijen TL lampen we zullen moeten gebruiken. Helaas hebben de standaard aquariums met een lichtkap vaak het nadeel dat de TL lampen samen zijn geschakeld, waardoor u in de avond of bij het opstarten niet stap voor stap het licht kan opbouwen.

Malawi Aquarium

voorbeeld inrichting Malawi Aquarium

Waterwaarde

Nu zult u toch moeten wachten, de filter moet nu echt gaan werken en er moeten bacteriën gaan groeien, dat kan 3 tot 4 weken duren. U kunt een speciale bacterië bevattende oplossing kopen om dit proces sneller te laten verlopen in het Malawi Aquarium. Afhankelijk van het gebruikte middel moet u nu een aantal dagen wachten voor u verder kunt met het Malawi Aquarium. Na het aantal dagen dat is aangegeven op de bacterië oplossing zou het water van goede kwaliteit moeten zijn. Om hier zeker van te zijn, is het verstandig om een aantal waarden van het Malawi Aquarium te meten. Het gaat dan vooral om de pH, KH, GH en nitriet. Deze laatste waarde moet lager zijn dan 0,2 mg/l voordat u de vissen kunt introduceren. De PH zuurgraad moet tussen de 7,5 en 9 liggen, de KH carbonaathardheid tussen 4 en 10 en de GH totale hardheid tussen 5 en 30.