Tandkarpers

Tandkarpers zijn zeer geliefde aquarium vissen, ze komen voor in zoet en zout water, en op bijna elke continent. Ze zijn er in verschillende kleuren en de meeste zijn vrij makkelijk te kweken.

Meer weten?
Alles over algen bestrijden, aquariumvissen, aquariumplanten en veel meer vind je op Aquariumfans.nl.

Tandkarpers

levend barende tandkarpers

Levendbarende Tandkarpers

Deze groep Tandkarpers zijn een van de meest geliefde aquarium vissen. Ze brengen zoals de naam het al zegt levende jongen ter wereld.
Ze zijn makkelijk te kweken en geslachten van de zelfde familie zijn vaak met elkaar te kruisen. Ze komen voor in Noord-amerika, het zuid-oosten
van Zuid-amerika en West-indie.

Over het algemeen zijn deze Tandkarpers zeer geschikt voor beginners, en een aanrader voor bijna elk aquarium.
Sommige soorten Levendbarende Tandkarpers komen helaas niet veel voor in aquaria

 

Eierleggende Tandkarpers

Deze groep Tandkarpers komt voor van Zuid-Amerika tot aan de grote meren in Noord-Amerika, in Zuid-Europa, Afrika en Zuid-Azië. De meeste soorten komen voor in zoet water, maar er zijn enkele soorten die hu hele leven in zoutwater leven.
Enkele soorten komen in zeewater voor. De geslachten Pterolebias en Cynolebias leven in Zuid-Amerika, in tijdelijke waterpoelen die opdrogen in het droge seizoen, De ouder dieren leggen voor die tijd hun eieren en gaan zelf dood. Als het regen seizoen begint lopen de poelen weer vol en komen de eieren uit, en zo is de cyclus weer volbracht. Deze vissen zijn op een aantal soorten na moeilijk te kweken in gevangenschap, omdat de eieren een droge periode moeten doorstaan, de ouder dieren worden vaak niet ouder dan een jaar oud.
Andere geslachten  zoals Aphanius Iberus zijn wat makkelijker te houden en te kweken. 

 

 

Het geslacht Rivulus komt in bijna geheel Zuid-Amerika en Midden-Amerika voor in kleine, ondiepe wateren. Zij kunnen zich al springend over land naar ander water verplaatsen. De geslachten Pterolebias en Cynolebias leven in de pampa’s van Zuid-Amerika in tijdelijke poelen. De eieren overleven de droge tijd in de modder en ontwikkelen zich daar geheel of gedeeltelijk voordat de poelen weer door de eerste regens gevuld worden.

Daar deze vissen van periodiek opdrogende wateren slechts kort leven en zich binnen een seizoen moeten ontwikkelen uit het ei tot geslachtsrijpheid, noemt men hen seizoensvissen.
In West-Afrika leeft het soortrijke geslacht vaandragers (Aphyosemion; soms gesplitst in twee geslachten: Roloffia en Aphyosemion), waarvan de soorten vooral in de kleinere wateren van het regenwoud en de vochtige savanne leven. De mannetjes zijn vaak prachtig gekleurd.

De Iberische tandkarper (Aphanius iberus) komt in Spanje en Noord-Afrika voor. Deze vis wordt helaas bedreigd met uitsterven, er zijn nog maar een aantal wilde populaties.

Soorten Tandkarpers

Poecilia Vittata
Poecilia Sphenops
Poecilia Formosa
Platy-Xiphophorus Maculatus
Jamaicakarpertje-Poecilia Melanogaster
Dwergtandkarpertje-Heterandria Formosa
Breedvinkarper-Poecilia Latipinna
Bonte Platy-Xiphophorus Variatus
Guppy-Poecilia Reticilata
Zeilvinkarper-Poecilia Velifera
Zwaarddrager-Xiphophorus Helleri