Paradijsvis
Paradijsvis
Latijnse naam: Macropodus OpercularisEngelse naam: paradisefish
Herkomst: Azië; Korea, China, Taiwan en Maleisië.
Minimum aquarium lengte: 80 cm voor een paartje. drie paartjes kunnen vanaf 150 cm.
Groote: 8-11 cm
Temperatuur: 10-30 graden Celsius
PH: 6-7,5.
GH:
KH:
Geslachtonderscheid: Vrouwtje heeft korte vinnen en mist de blauwe strepen. Ze is over het algemeen minder fel gekleurd.
Een van de allermooiste aquariumvissen, maar door zijn moeilijke karakter niet zo geliefd. De Paradijsvis is net als de Goudvis erg populair als aquariumvis in Azië. Macropodus Opercularis Concolor, de zwarte Paradijsvis is nauw verwant aan de Paradijsvis.
De Paradijsvis heeft verticale bruinrode en blauwgroene strepen en een zwarte tekening bij de kop en een zwarte stip op het kieuwdeksel. De gepunte rugvin is zwart, net als het onderste randje van de aarsvin. De staartvin is bruinig en aan de beide uiteinden voorzien van lange punten. Het wijfje is niet zo kleurrijk, het mist de blauwgroene strepen, en heeft kortere vinnen als de man. Er is zelfs een albino variant van de Paradijsvis, wit met roze ogen. De mannen kunnen agressief zijn na elkaar toe, daarom is het beter om niet teveel mannen in een te kleine bak te houden, ze kunnen elkaar vermoorden.
Macropodus Opercularis is een zeer geharde vis, ze kunnen temperaturen verdragen tot dicht bij het vriespunt. In normale omstandigheden is een temperatuur van 13 tot 18 ideaal, maar voor de kweek mag dat gerust verhoogd worden tot 21 graden. Macropodus Opercularis zijn schuimnest bouwers, ze maken een nest tussen planten of drijfplanten aan het oppervlakte. De man zal de eieren in het nest plaatsen en daarna het nest bewaken. De vrouw kan beter verwijderd worden of zorg voor genoeg verstop plekken. Na ongeveer 24 tot 36 uur komen de eieren uit, je kunt de jongen dan voeren met infusie diertjes of fijn gemalen vlok voer.
Er zijn nog meer soorten die de naam Paradijsvis dragen.
Macropodus Chinensis
Ook wel Oerparadijsvis genoemd, is nauw verwant aan de Paradijsvis. Deze is echter een stuk vriendelijker en is veel minder fel gekleurd. Ook de vinnen zijn een stuk korter.
Ze komen oorspronkelijk voor in Oost-China en in Korea, ze houden niet van al te hoge temperaturen, 21 graden hooguit. Het is net als Macropodus Opercularis een schuimnest bouwer, ze zijn makkelijk te kweken maar brengen veel minder jongen voor. De kweek verloopt nagenoeg het zelfde als bij Macropodus opercularis.
Macropodus Cupanus Cupanus
De bruine Paradijsvis is een vredelievende vis die goed te houden is in een aquarium. Ze komen voor in India en op het eiland Ceylon. De staart heeft een aparte pijlvorm, ze zijn niet echt fel gekleurd, alleen op de staart zie je wat rood. De kweek is hetzelfde als bij de andere leden van het geslacht Macropodus. Deze vis staat ook bekend als Pseudosphromenus Cupanus Cupanus
Macropodus Cupanus Dayi
De Nederlandse naam voor deze vis is Dwergparadijsvis en is een ondersoort van Macropodus Cupanus Cupanus. Ze komen in het wild voor in Burma, Vietnam en Malabar kust. Hij vereist dezelfde behandeling als Macropodus Cupanus Cupanus, maar iets warmer water 22,5 graden is ideaal. Je kunt ze ook wel houden op lagere temperaturen. Deze soort staat ook bekend als Pseudosphromenus dayi.
Macropodus ocellatus
Het is een aantrekkelijke vis, wanneer ze in paarstemming zijn. Maar lang niet zo kleurig als Macropodus Opercularis. Ze zijn al lange tijd niet meer in het handelscircuit te koop. Maar gespecialiseerde liefhebbers houden hem nog steeds. Het is de moeilijkste paradijsvis. De eerste moeilijkheidsfactor is zijn temperatuurbehoefte. Deze vis moet overwinterd worden bij temperaturen onder 10 graden. Eigenlijk is het meer een vijvervis. Maar volledig betrouwbaar winterhard is hij niet. Onze winters zijn weliswaar minder koud dan in de meeste gebieden waar deze vis vandaan komt. Maar onze winters duren wel langer. En onze zomers zijn kouder. In een koude zomer komt er van de kweek buiten niets terecht. Daarvoor moet het water toch wel tot enkele graden boven de 20 graden stijgen.
Deze soorten Paradijsvissen zien we niet vaak in aquaria, dat is jammer want het zijn rustige en mooie vissen om naar te kijken. Ze zijn makkelijk te houden, zeker voor beginners zijn dit leuke vissen.