Filterkool
Filterkool
Veel mensen hebben kool in het filter van hun aquarium, dit is echter niet altijd effectief.
Wat word niet door kool verwijderd
Organische stoffen die het water geel kleuren (Gilvin)
Ammonia(k)
Nitriet
Nitraat
Kale sporenelementen als Ca2+, Mg2+, K+, Cl- enz.
Wat word wel door kool verwijderd
Organische zuren
Hormonen
Proteinen
Vitaminen
Phenolen
Pesticiden
Nicotine
Antibiotica en andere medicijnen
Chelaten met of zonder gebonden spoorelementen
Turf en filterkool
In zoetwater komt vaak de combinatie turf met kool voor. De bedoeling is dan dat de turf het water ”aanzuurt” en de kool de gele kleur uit het water filtert. Kool haalt ook een groot deel van de organische zuren eruit . Turf heeft een antibiotische werking en geeft hormoonstoffen af en kool haalt ze even zo vrolijk eruit.
Turf en kool gelijktijdig gebruiken gaat niet goed samen en is dus niet de beste oplossing. Als we aan een plantenbak gechelatiseerde sporenelementen of medicijnen toevoegen dan worden die ook door het kool eruit gefilterd. Dus als je medicijnen gaat toedienen, dan dient eerst het kool verwijderd te worden. Anders werken de medicijnen niet. Als je een medicijn hebt toegediend dan kun je nadat het zijn werk heeft gedaan natuurlijk wel mooi de resten van het nog aanwezige medicijn verwijderen door over kool te filteren. In een zeewateraquarium kunnen we elementen als Boor, Jood, Calcium, Magnesium e.d. gewoon toe blijven dienen als we over kool filteren. Die worden door het actieve kool niet verwijderd. Ook ammoniak, nitriet en nitraat worden niet verwijderd. Tenminste niet door absorptie en adsorptie. Als we kool laten zitten gaat het als biologisch filtermateriaal werken en dan wordt natuurlijk wel ammoniak via nitriet naar nitraat omgezet door de bacterien die op het actieve kool substraat leven.
Waar plaats je het filterkool
Het is belangrijk dat het kool niet dicht slibt door vuil in het filter, dus eerst met fijne watten voor filteren. Dan is het verder zo dat actieve kool het beste werkt als het aan lucht is blootgesteld. Vaak heb je een waterfilter in je aquarium en geen luchtfilter. Maar als je een nat/droog filter hebt zoals bij sommige zeewateraquaria, dan kun je dus de actieve kool het beste in het droge compartiment stoppen.
Toelichting Absorptie / Adsorptie
ABSORPTIE
Verontreinigingen in het water worden met de waterstroom mee de openingen en porien in het kool ingedrongen. En komen hier in deze zeer kleine porien vast te zitten. De kool werkt zo dus als een zeer fijn mechanisch filter. Daarom is het belangrijk om voor de kool eerst over fijne watten te filteren anders slibt de kool te snel dicht.
ADSORPTIE
Adsorptie werkt sterker bij actieve kool dan de absorptie. Maar wat is adsorptie dan? Veel stoffen zijn polair. Dat wil zeggen dat deze stoffen net als een magneet een kant hebben die positief geladen is en een kant die negatief geladen is. Ook actieve kool is polair. Komt er nu een molecuul voorbij dat ook polaire eigenschappen heeft dan trekt de kool het molecuul aan en dit blijft zo op het oppervlak van de kool vastzitten. En omdat actieve kool zo’n groot oppervlak heeft kunnen er dus op deze manier behoorlijk wat moleculen gebonden worden. En met deze eigenschap, dat het alleen polaire stoffen bindt maakt kool zo bijzonder.