Aulonocara Maylandi, Kandeense en sp. Pyramid
Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense zijn om meerdere reden erg interessant. Beide soorten hebben erg veel overeenkomsten. Beide soorten zijn ook als enige bij het Maylandi-type ingedeeld. Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense zijn nauw verwant aan elkaar en lijken ook veel op elkaar. Beide soorten leven volkomen geisoleerd 220 kilometer van elkaar verwijderd. Aulonocara Maylandi kan gevonden worden bij de riffen tussen Makanjila Point en Eccles Reef. Aulonocara Kandeense kan alleen bij Kande Island gevonden worden.
Aulonocara Maylandi, Kandeense en sp. Pyramid
Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense voeden zich beide met slakken en evertebraten, welke in de zandbodem opgespoord worden. De slakken kunnen met de sterk vergrootte faryngale tanden makkelijk gekraakt worden.
Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense kunnen beide erg grote nesten krijgen, wel 80 tot 100 stuks. De vrouwtjes van Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense hebben geen uiterlijk zichtbare verschillen.
Beide zijn zilvergrijs van kleur en hebben veel eivlekken op hun anaalvin. Jonge vissen hebben allemaal dezelfde kleur, sexen op uiterlijke kenmerken is haast onmogelijk hierdoor, dit geldt alleen als de mannen nog niet op kleur zijn gekomen.
Bij de Aulonocara Maylandi is het lichaam minder diep gekleurd dan bij de Aulonocara Kandeense, waardoor de verticale strepen vaker zichtbaar zijn dan bij de Aulonocara Kandeense. Aulonocara Kandeense in broedkleuren heeft een zwarte kleur met indigo high lights over het grootste gedeelte van het lichaam, ook in de rugvin en staart.
Aulonocara Maylandi
Aulonocara Maylandi leeft op dieptes van 7 tot 25 meter maar is meestal op 15 meter diepte te vinden. Aulonocara Maylandi wordt boven zandbodems gevonden, die direct aan een rotsbiotoop liggen. Het mannetje verdedigd bij de grens van die rotsen een territorium welke tegen de onderkant van een grote rotsblok gelegen is. Daar vindt de paring ook plaats. De vrouwtjes van Aulonocara Maylandi foegareren in scholen boven de zandbodem. Het mannetje van Aulonocara Maylandi heeft een gele bles welke van de mond tot aan de staartvin door loopt. Ze kunnen zo’n 14 cm lang worden, dit geldt ook voor Aulonocara Kandeense
Aulonocara Kandeense
Aulonocara Kandeense leeft op dieptes vanaf 10 meter. Het mannetje van Aulonocara Kandeense verdedigd een territorium gelegen in een hol tussen de rotsen. Daar vindt de paring ook plaats. De vrouwtjes foerageren in grote scholen boven de zandbodem op enkele meters van de rotsen, soms wel meer dan 100 exemplaren tegelijk. Aulonocara Kandeense heeft een iets wat creme kleurige bles met lichtblauwe high lights welke van de mond tot de staartvin door loopt.
Aulonocara sp. Pyramid
Hoeveel Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense op elkaar lijken kan ronduit opmerkelijk genoemd worden. Zeker gezien het feit dat ze beide 220 kilometer geïsoleerd van elkaar leven. Dat beide dus nauw verwant aan elkaar zijn, of 1 soort zouden zijn, doet niets af aan het mysterie van beide. Het is bewezen dat Aulonocara’s geen grote afstanden afleggen in het Malawimeer. Wat minstens net zo opmerkelijk genoemd kan worden is het feit dat Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense beide (bij Kande Island en Luwala Reef) vergezeld worden door Aulonocara sp. Pyramid.
De voorlopige naam Aulonocara sp. Pyramid heeft George Turner aan deze soort gegeven. Aulonocara sp. Pyramid had eerst de naam Aulonocara ‘Maylandi Mix’ (Ad Konings), gegeven vanuit het standpunt dat deze soort zich op beide (ver van elkaar af gelegen) locaties mengde met de grote scholen van zowel Aulonocara Maylandi (Kande Island) als Aulonocara Kandeense. Aulonocara sp. Pyramid leeft dus ook in schoolverband. (Luwala Reef)
Verder kan Aulonocara sp. Pyramid ook in het noord oostelijke deel van het Malawimeer gevonden worden, zoals bv. bij Nkhata Bay en Monkey Island Bay en Boadzulu Island. Daar kan Aulonocara sp. Pyramid op dieptes van ongeveer 8 tot wel 72 meter gevonden worden.
Aulonocara sp. Pyramid is een soort welke in het Malawimeer ongeveer 10 cm. groot wordt. In het aquarium kan Aulonocara sp. Pyramid ongeveer 13 cm groot worden. (vanwege het veel grotere en stabiele voedselaanbod)
In het Malawimeer voedt deze soort zich voornamelijk met slakken en evertebraten welke in de zandbodem opgespoord worden.
Gezien Aulonocara sp. Pyramid zich aansluit in de scholen van Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense is het ook niet vreemd dat Aulonocara sp. Pyramid beschikt over hetzelfde foegareer gedrag, en dus ook faryngale tanden bezit. De mannetjes en vrouwtjes van Aulonocara sp. Pyramid zijn in het Malawimeer niet territoriaal. Aulonocara sp. Pyramid is dus net als Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense een gevoelige soort in het aquarium, welke net als Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense alleen met andere hele rustige soorten gehouden dient te worden. Of men dient weer een speciaal aquarium voor deze soort in te richten.
Net als bij Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense heeft Aulonocara sp. Pyramid ook een flink aantal fel gele eivlekken op de aarsvin. Aulonocara sp. Pyramid mist de donkerblauw tot zwarte kleur op het lichaam. Aulonocara sp. Pyramid heeft een veel lichtere zilvergrijze tot lichtblauwe broedkleur. Het verticale strepenpatroon is goed zichtbaar. De vrouwtjes zijn net als Aulonocara Maylandi en Aulonocara Kandeense zilvergrijs van kleur en bezitten net als Aulonocara Maylandi en Aulonocara kandeense ook aardig wat eivlekken op de aarsvin.
Aulonocara Maylandi, Kandeense en sp. Pyramid
Er is tussen Aulonocara Maylandi, Kandeense en sp. Pyramid een grote overeenkomst, dit wil zeggen dat Aulonocara Maylandi, Kandeense en sp. Pyramid makkelijk te kruisen zijn. Als je dit niet wil dan zul je Aulonocara Maylandi, Kandeense en sp. Pyramid apart moet houden. Dit geldt overigens voor alle Aulonocara soorten. Of je Aulonocara Maylandi, Kandeense en sp. Pyramid nou houdt voor de hobby of voor de kweek, het zuiver houden van aparte soorten is belangrijk.