Aulonocara stuartgranti Maulana
Aulonocara stuartgranti Maulana is goed te herkennen aan zijn metallic blauwe lichaam met een brede bruine streep achter zijn kop.
Het vrouwtje is net als bij andere Aulonocara soorten minder fel gekleurd. De Maulana komt in het wild alleen voor in Chitimba Bay in het Malawi Meer.
Aulonocara stuartgranti Maulana
Aulonocara stuartgranti Maulana leven hier op zandvlaktes met stenen en rotsblokken, het dus belangrijk dat je dit ook toevoegt aan je aquarium. De mannen graven hier een kuil in het zand en verdedigen deze tegen andere mannen. De vrouwen leven alleen of in groepen.
Aulonocara stuartgranti Maulana mannen staan erom bekend dat ze de vrouwtjes opjagen, het is daarom noodzakelijk dat je veel schuilplaatsen maakt in je aquarium waar de vrouwen kunnen schuilen.
Het word aangeraden om 1 man op 3 vrouwen te houden.
Aquarium en Kweek
Aulonocara stuartgranti Maulana voeden zich met kleine diertjes die ze uit het zand filteren en opeten. Voer ze daarom met speciale korrels die naar de bodem zakken. In een aquarium kunnen ze zo’n 15 cm lang worden, het is dus belangrijk dat een aquarium hebt van minimaal 120 x 50 x 60 cm. Groter mag natuurlijk altijd, zeker als je meerdere vissen wilt houden is dit aan te raden
De kweek is makkelijk en gaat meestal vanzelf, de man zal een kuil graven en hier vrouwen naar toe lokken. Het zijn muilbroeders, dit betekent dat ze de eieren uitbroeden in hun bek. De vrouw neemt de eieren in haar bek waarna de man zijn sperma er over heen zal spuiten, na 21 dagen zijn de jongen zelfstandig.
Aulonacara Maulana is te kruisen met andere Aulonocara soorten, de vrouwen lijken veel op elkaar. Wil je dat dit niet gebeurt omdat je raszuiver wil kweken, dan zul je dus Aulonocara Maulana als soort apart in een aquarium moeten houden.
Latijnse naam: Aulonocara stuartgranti Maulana
Andere benamingen: Aulonacara Maulana, Keizerbaars
Herkomst: Afrika, Malawi meer
Minimum aquarium grote: 80 cm lang
Temperatuur: 22-26 graden
PH: 7,5-8,5
GH: 12-16
Geslachtonderscheid: De mannelijke Aulonocara stuartgranti Maulana is mooier en feller gekleurd, de vrouwelijke Aulonocara stuartgranti Maulana heeft meer een soort van schutkleur