Bijlzalm
Bijlzalmen zijn bijzonder gevormde vissen, ze zien eruit als een klein bijltje. De familie van de Bijlzalmen heet Gasteropelecidae, deze is onderverdeeld in drie geslachten, Carnegiella, Gasteropelecus en Thoracocharax.
Ze hebben stellen allemaal ongeveer dezelfde eisen aan het aquarium en het water. Qua uiterlijk zijn er wel degelijk Ā verschillen, grote en kleur zijn verschillend.
De vissen hebben een rechte rug waarmee ze vlak onder het wateroppervlakte kunnen zwemmen, zo kunnen ze insecten en ander klein levend voer gemakkelijk vangen die zich aan of net boven het wateroppervlakte bevinden. De borstvinnen van de Bijlzalm zijn sterk ontwikkeld, hierdoor kunnen ze in verhouding met andere vissen redelijk snel zwemmen. Ze kunnen soms zelfs zo snel gaan dat ze een glijvlucht uit het water kunnen maken, ze zweven dan een paar seconden boven het wateroppervlakte. Dit doen ze vooral om roofdieren van onderen te ontwijken.
De Bijlzalm is een echte schoolvis, je moet ze met meerdere vissen samen houden. Het liefst in een groepje van minimaal 5 vissen. Ze bevinden zich voornamelijk in de bovenste waterlagen. Ze houden niet van fel licht, zorg voor drijfplanten of hoge planten waar ze zich tussen kunnen verstoppen. Als ze aan fel licht worden bloot gesteld dan vervagen de kleuren en worden ze schuwer dan normaal. Ze kunnen niet worden samen gehouden met grote agressieve vissen. Zorg voor een goed afgesloten aquarium, ze kunnen door de kleinste gaatjes springen. Let bij alle soorten erop dat de temperatuur niet te laag is, ze zijn gevoelig voor witte stip bij lage temperaturen.
Bijlzalm
Qua voedsel eten ze het liefst klein levend voer zoals muggenlarven, fruitvliegjes, maar diepvries en droog voer worden geaccepteerd.
Latijnse naam: Gasteropelecidae
Engelse naam: Hatchetfish
Synoniemen:
Herkomst: Amazone gebied, Guyana, Venezuela, Colombia en Peru.
Minimum aquarium lengte: 60 cm
Temperatuur: 22-28 graden
PH: 5-8
GH: 4-12
Geslachtonderscheid: Het verschil tussen de geslachten is heel moeilijk te zien. Als ze volwassen zijn, is het vrouwtje van de bovenkant gezien iets dikker dan het mannetje.
De gewone Bijlzalm
Latijnse naam: Gasteropelecus sternicla
De gewone Bijlzalm kan zo’n 7 cm lang worden, het is een robuuste en sterke vis. Ze hebben olijfgroene tot grijze kleur met een donkere streep over hun lichaam. De buik is over het algemeen staal blank met een zwart vlekje. Ze leven voornamelijk in open water. Ze houden van een temperatuur van ongeveer 25 graden. Ook deze soort is een schoolvis en moet daarom in een groep van minimaal 5 soortgenoten worden gehouden.
Gemarmerde Bijlzalm
Latijnse naam: Carnegiella strigata
Deze soort Bijlzalm heeft een bruine rug en een zilveren buik met zwarte strepen. Ze hebben veel beplanting nodig, vooral drijfplanten. Zwemruimte is belangrijk, ze zullen vaak veel en snel door het aquarium zwemmen. Ze houden van rustige stroming. Het is belangrijk ze te houden in een groepje van minimaal 5 vissen, solitair gehouden vissen kunnen hun kleur verliezen en worden schuw.
Kweken is mogelijk, maak het aquarium donker en zorg voor een ph waarde van ongeveer 6. De eieren worden afgezet aan wortels van drijfplanten, na het afzetten zullen eieren zinken naar de bodem. De ouders of andere vissen kunnen de eieren zien als voedsel. Jonge Bijlzalmen kun je voeren met infusiediertjes of fijn gemalen vlok voer.
Zilveren Bijlzalm
Latijnse naam: Gasteropelecus levis
De Zilveren Bijlzalm wordt ongeveer 6 cm lang, hun lichaam is zilvergrijs met een donkere dwars band over het lichaam. Ze komen voor van Colombia tot aan Panama. Ze lijken veel op Gasteropelecus sternicla, deze soorten worden dan ook vaak door elkaar gehaald.
Reuze Bijlzalm
Latijnse naam: Gasteropelecus maculatus
De Reuze Bijlzalm is een vreedzame schoolvis die zo’n 9 cm lang kan worden. Ze houden van veel zwemruimte en wat beplanting, ook drijfplanten zijn belangrijk.
Diamantbijlzalm
Latijnse naam: Thoracocharax securis
Bij deze soort Bijlzalm is de lengtestreep blauw iriserend en verbreedt zij zich naar het midden toe. Ze komen niet zo vaak voor in aquaria. Ze leven op dezelfde plekken als de bovengenoemde soorten. Deze soort is zeer schuw en schrikachtig er dienen voldoende drijfplanten en andere verstop plekken aanwezig te zijn. Ze kunnen alleen met rustige vissen gehouden worden, die de onderste waterlagen bevolken.
Discusbijlzalm
Latijnse naam: Thoracocharax stellatus
Ze bereiken een lengte van 7 cm en heeft iets minder sterk ontwikkelde borstvinnen. Deze soort is ook zeer schuw en schrikachtig er dienen voldoende drijfplanten en andere verstop plekken aanwezig te zijn. Ze kunnen alleen met rustige vissen gehouden worden, die de onderste waterlagen bevolken.