Brasemzalm

Abramites Microcephalus
De Brasemzalm is met een lengte van zo’n 8 cm de grootste van de zogenoemde “kopstaanders”. Ze kunnen wel 12 cm lang worden.
Het lichaam van deze vis heeft afwisselende donkere en licht bruine banen over zijn hele lichaam en gedeelten van zijn vinnen. Met uitzondering van de staart deze is gewoon blank. De vetvin van de Brasemzalm heeft een mooie gele vlek.
Abramites Microcephalus is voornamelijk een planteneter, het is dus verstandig om voor planten te kiezen met harde bladeren als de Brasemzalm wilt gaan houden.
Wat groenvoer is een goede aanvulling naast het standaard vlokkenvoer. Snel groeiende planten zijn hiervoor een goede optie. Ook algen worden met veel plezier opgegeten.
Ze zullen ook levendvoer aannemen en zowel gedroogd als uit de diepvries.
Brasemzalm-Abramites Microcephalus
De Brasemzalm is goed samen te houden met andere soorten Karperzalmen, zoals de neontetra. Het aquarium dient wel groot genoeg te zijn. Is dit niet het geval dan kunnen ze vrij ageresief zijn naar andere vissen. Het is een vrij schuwe vis die zich meestal in de onderste water lagen van je aquarium zal bevinden.
Ze houden van beschutte plekken. Dichte beplanting en stukken hout zijn belangrijk voor deze vis. Ze komen in het wild voor in Zuid-Amerika in de buurt van Suriname (Guyana).
Een donkere bodem van bijvoorbeeld turf is ook aan te raden, dit zorgt voor meer rust en draagt bij aan een natuurlijk biotoop.
Het kweken van de Brasemzalm is zeer moeilijk, lukt het je wel om deze vis te kweken dan ben je waarschijnlijk de eerste.
Latijnse naam: Abramites Microcephalus
Andere benamingen: Abramites eques, Abramites hypselonotus hypselonotus, Abramites hypselonotus ternetzi, Abramites microcephalus, Abramites solarii, Abramites ternetzi, Leporinus hypselonotus, Leporinus nigripinnis, Leporinus salarii, Leporinus solarii, Brasemzalm.
Herkomst: Zuid-Amerika
Minimum aquarium grote: 80 cm lang
Temperatuur: 20-30 graden
PH: 5,5-7,5
GH: 1-15
Geslachtonderscheid: Vrouwen hebben vaak een wat hoger lichaam, gemeten van buik tot rug.