Discusvis
De Discusvis is een bijzondere vis die door vele liefhebbers gekweekt word. Dit was echter niet altijd zo makkelijk als dat het nu is.
Begin 19de eeuw werd de Discusvis ingevoerd. Na vele pogingen en onderzoeken is het uiteindelijk gelukt vast te stellen wat de Discusvis nodig heeft om zich thuis te voelen in een aquarium en zich daarin ook voort te planten.
Discusvissen aanschaffen
Er zijn meerdere kleuren te koop groen, blauw, rood, en varianten hiervan. Dit maakt de Discusvis zeer populair. Hoewel ze in aanschaf vrij duur zijn, houden vrij veel mensen de Discusvis als aquariumvis. Er zijn ook verschillende ondersoorten van de Discusvis, maar er is er maar één die de grootste en mooiste is, The King ook wel Echte Discusvis genoemd. Met zijn 20 cm heeft deze vis een grote bak nodig. Wil je een paartje Discusvissen houden neem dan een bak van minimaal 150 x 50 x 60 cm het is beter om een groter aquarium te nemen. Wil je groep Discusvissen houden neem dan een aquarium vanaf 150 x 50 x 60 cm , hier geldt ook weer hoe groter hoe beter. De Discusvis is groepsvis het is dus beter om ze in een school te houden. Een Discusvis heeft 50 liter water per vis nodig, dit betekent niet dat je één vis kunt houden in een bak van 50 liter, maar dat je moet rekenen vanaf de minimale maten, dan neem je het aantal vissen dat je wilt houden maal 50 liter. Zo weet je dus of je aquarium groot genoeg is voor de groep Discusvissen die je wilt houden. Natuurlijk kun je wel Discusvissen houden in een aquarium dat kleiner is dan aanbevolen, maar of dit wel goed voor ze is? Die vraag mag iedereen voor zich zelf beantwoorden.
Discusvissen zijn gevoelige vissen waarvoor men enige ervaring nodig heeft, ze stellen hoge eisen aan de waterkwaliteit en aan hun omgeving. Zacht water is belangrijk, het water moet weinig mineralen bevatten en een PH-waarde van 5 hebben. Je kunt watertesters kopen via internet of in een dierenwinkel. Het is ook belangrijk dat het water schoon is, schaf dus een goede filterpomp aan.
Bij Discusvissen die al generaties lang gekweekt worden in aquariums mogen de water waardes wat afwijken. Zo zal de PH waarde wel 7 tot 7,5 mogen zijn. Vraag bij de verkoper op welke waterwaardes hij de vissen houdt zodat je hier rekening mee kunt houden.
Hou bij het aanschaffen van deze vissen er rekening mee dat ze niet goedkoop zijn, niet in de aanschaf maar ook niet in onderhoud.
Het juiste water
Je kunt in de winkel Gedistilleerd of Gedemineraliseerd water kopen, dit is wel duurder dan de andere oplossingen.
Gedistilleerd water moet eerst goed door gelucht worden totdat het een neutrale zuurgraad heeft. Het werkt als volgt, de lucht die door het water word geblazen zorgt ervoor dat bestanddelen die ongewenst zijn zich oplossen in de lucht, dit stijgt dan omhoog en lost op in de atmosfeer.
Gedemineraliseerd is door middel van Ionen schoongemaakt, ook dit water moet eerst worden door gelucht.
Ook is het mogelijk om schoon leidingwater te koken, maar dit is niet zo effectief omdat er maar een gedeelte van hardheid verloren gaat.
Een andere optie is om onthard water aan te schaffen. Dit moet worden opgeslagen in vaten of tanks die van een niet giftig materiaal zijn gemaakt. Bijvoorbeeld Polytheen vaten of containers.
Aan onthard water dien je zoutzuur toe te voegen tot het een PH-waarde van 4 heeft bereikt. Ververs 1/3 van het water minstens eens per maand, dit zal de vissen goed doen. Het is beter het water wekelijks te verversen. Bij gekweekte exemplaren van de Discusvis is een PH van 7 tot 7,5 ook voldoende.
Als je eenmaal beschikt over zacht water is het niet zo moeilijk om het zuur te maken.
Hier zijn middelen voor te koop, maar er is ook een andere manier. Gebruik wat veenmos of mosturf in je filter, was het goed af voordat je het in gebruik neemt. Je kunt dit verwijderen als de juiste zuurgraad is bereikt. Pas op met het gebruiken van filterkool dit kan alles verprutsen. Het is daarom belangrijk dat je filtermaterialen gebruikt die hier voor gemaakt zijn, vraag hier naar bij uw specialist.
De gewenste waardes voor de Discusvis staan hieronder
PH waaarde 7 tot 7,5 bij wildvang 5 tot 5,5
GH waarde 3 tot 10 DH
KH waarde 3 tot 5
Temperatuur 28 tot 32 graden
De waardes kunnen afwijken bij andere mensen, voordat je een Discusvis aanschaft zal je dus ook moeten navragen bij de verkoper op welke waterwaardes hij/zij de vissen houdt. Dan laat je minimaal 3 weken je bak voor draaien tot dat je diezelfde waterwaardes hebt. Pas dan kun je een Discusvis gaan kopen en in je aquarium plaatsen.
Discusvis aquarium inrichten
Zoals al eerder besproken hebben Discusvissen ruimte nodig, zeker als ze in een groep gehouden worden.
100 x 50 x 60 is het minimum voor een koppel Discusvissen. Neem een aquarium van minimaal 120 cm lang voor een groepje Discusvissen. Het is echter beter voor de vissen om ze in een groep te houden en een groot aquarium aan te schaffen. 150 x 50 x 60 of nog groter.
Jonge vissen kunnen gehouden worden in een bak van 90 cm lang, totdat ze zo’n 10 cm groot zijn.
Alles wat je in aquarium zet moet kalkvrij zijn, je kunt dit testen met zoutzuur. Discusvissen houden van beschutting zoals rotsen en stukken hout, vooral leisteen is ideaal voor Discusvissen.
Dit is van nature al kalk arm.
Plant soorten zoals Echinodorus zijn zeer geschikt voor een Discus aquarium vooral omdat ze grote bladeren hebben waar de vissen onder kunnen schuilen.
Ook drijfplanten worden op prijs gesteld.
Het water dient een temperatuur te hebben van ongeveer 26 graden, lager als dit is af te raden. Hoger als 30 graden is ook niet goed voor ze. De meeste mensen houden deze vissen op een temperatuur van 28 graden.
Zorg ervoor dat de lampen niet te fel zijn, hier houden Discusvissen niet van. Mocht je felle lampen hebben maak dan gebruik van drijfplanten of grote overkoepelende stukken hout of steen.
Meestal is een TL lamp van 40 watt wel voldoende voor een aquarium van 120 of 150 cm lang.
Zorg dat het aquarium op een rustige plek van je woning of schuur staat, vooral in de paartijd is dit uiterst belangrijk. Sommige vissen hebben dit gewoon nodig, andere planten zich wat makkelijker voort omdat ze een drukke omgeving van jongs af aan gewend zijn.
Voeding
Discusvissen kunnen kieskeurig zijn, het zijn beslist geen matige eters. Doordat ze een kleinere bek hebben dan de meeste Cichliden kunnen ze niet zo schrokken zoals Malawi Cichliden.
Het is aan te raden om in kleine porties te voeren, ze kunnen ze het beter op nemen en verteren.
Regenwormen, muggenlarven en watervlooien zijn zeer gewenst bij de vissen. Andere kleine soorten levend voer voldoen ook aan de eisen van de Discusvis.
Voer de jonge Discusvissen met levende pekelkreeftjes of fijn gemalen vlokvoer.
Rauwe geraspte runderhart vindt de Discusvis ook lekker. Je kunt dit raspen met bijvoorbeeld een scheermes, je zult dan een soort puree krijgen. Dit kun je invriezen als het nodig is, als je dit doet krijg je blokjes die je in je aquarium kunt laten drijven. Gooi er geen grote blokken in want dan kan de water temperatuur gaan zakken.
Kweek
Het lijkt alsof de periode oktober tot en met april voor de kweek van de Discusvis de actiefste is, al komen ook in andere maanden van het jaar paringen voor.
Als een aantal volwassen Discusvissen bij elkaar in een bak zitten, onder de juiste voorwaarden, dan zal een koppel dat wil paren zich kenbaar maken door alles schoon te gaan maken. Ook zul je zien dat de Discusvis een soort schok beweging zal gaan maken. Ook kunnen ze gaan bekvechten, dit is iets wat typisch is voor Cichliden. Zorg ervoor dat je verticale vlakken in je aquarium hebt waarop de Discusvis vrouw haar eieren kan afzetten. Het afzetten van de eieren zal normaal rond de avond plaats vinden. Het kan gebeuren dat de ouders hun eieren opeten, dit is dan vaak hun eerste keer.
De eieren van de Discusvis komen met 4 dagen uit, de jongen zijn dan nog zeer kwetsbaar. De eerste week zullen de Discusvis ouders druk zijn met het schoonmaken van hun jongen en het laten stromen van het water om de jongen heen. Zorg ervoor dat de ouders niet te veel voer krijgen, want het verwijderen van overtollig voer veroorzaakt onnodig stres.
Zodra de jonge Discusvisjes zelfstandig kunnen zwemmen gaan ze ook eten. Dit doen ze van een afscheiding op de huid van de ouders, het is een unieke manier van voeden. Dit voedsel bevat de benodigde voedingstoffen die in de eerst weken voor een goede groei zullen zorgen. Het heeft geen zin om de jongen in de 7 dagen nadat de jongen kunnen zwemmen, is deze periode voorbij dan kunt pekelkreeftjes gaan voeren. Was de kreeftjes eerst goed af voor dat je ze geeft aan de jongen visjes.
Na een periode van 30 dagen kunnen de jongen van de Discusvis overgeplaatst worden naar een bak van minimaal 200 liter. Zorg er wel voor dat de water samenstelling gelijk als de bak waarin ze geboren zijn. Alle jongen kunnen samen in deze bak, maar als ze 2 maanden oud zijn hebben ze meer ruimte nodig. Wanneer ze een lengte van 7 a 8 cm hebben bereikt mogen ze per zestal in een bak van 150 liter. Vaak jongen van dezelfde grootte zijn ook van het zelfde geslacht, hier kunt u ook rekening mee houden als u nieuwe Discusvissen gaat kopen.
Het bepalen van het geslacht is moeilijk, zelf experts hebben er moeite mee. Het is daarom aan te raden een bewezen koppel van de Discusvis te kopen of een groepje jonge vissen die onverwant aan elkaar zijn.
Symphysodon Discus
Deze vis word ook wel eens The King genoemd, geen wonder hij is de grootste en mooiste Discusvis van allemaal.
De kleuren lopen uiteen van oranje tot blauwgroen ook roestbruin zie je vaak.
Symphysodon Aequifasciata Aequifasciata
Deze Discusvis heeft bruine strepen met blauwgroene horizontale golven er tussen. Hij kan zo’n 15 cm groot worden, heeft iets minder ruimte nodig dan Symphysodon Discus.
De Nederlandse naam is Groene Discusvis.
Symphysodon Aequifasciata Axelrodi
Ook wel bruine Discusvis genoemd, deze vis heeft een bruine ondergrond met wat blauwe horizontale strepen en wat zwart/bruine verticale strepen verdeeld over zijn lichaam.
Ze worden ongeveer 14 cm, persoonlijk vindt ik dit de mooiste Discusvis.
Symphysodon Aequifasciata Haraldi
De blauwe Discusvis. De duidelijke blauwe golven ontbreken in het midden van het lichaam. Ze kunnen 12 cm groot worden en zijn zeker de sterkste en meest flexibele Discusvis.
Naast deze verschillende soorten van de Discusvis zijn er meerdere hybriden ontstaan door het paren van verschillende soorten van de Discusvis.
Het is daarom soms ook lastig om zuiver bloed te kweken. Ook aan de kleur kan men niet altijd zien om welke soort Discusvis het gaat.
Door bepaalde voeding kan de kleur van de Discusvis veranderen, maar ook de verandering van de waterwaardes kan een kleur verandering opgang brengen bij de Discusvis.