Goudvis
De Goudvis is een prachtige vis die over de hele wereld wordt gehouden als huisdier, er zijn misschien wel meer goudvissen als honden. Je hebt ze in verschillende kleuren en vormen, de enkelstaart, dubbelstaart, rood, oranje, wit en zwart. Goudvissen kunnen zowel in een aquarium als in vijver, sommige mensen houden ze in een vissenkom. Een vissenkom is niet zo prettig voor een vis, het licht wordt onnatuurlijk gebogen door de ronding van het glas. Je kunt de Goudvis daarom beter in een aquarium van minimaal 80 cm lang houden, Goudvissen kunnen wel 30 cm lang worden als de ruimte krijgen.
Goudvis
Goudvissen zijn makkelijke huisdieren die minder tijd kosten als de meeste huisdieren, toch moet je niet vergeten dat bijvoorbeeld het water van het aquarium goed schoon moet blijven. Doe je dit niet dan vergiftig je de Goudvis, dit kan lijden tot ziektes of zelfs de dood.
Geschiedenis van de Goudvis
Goudvissen stammen af van de Zilverkroeskarper, de oude chinezen hielden deze vissen in hun vijver. Een aantal van deze Zilverkroeskarpers werden geboren met kleine kleurafwijkingen, met deze vissen werd er door gekweekt, net zo lang tot er de vis is die we nu kennen. Sommige wetenschappers denken dat de Goudvis als wel 4000 jaar bestaat als soort.
Goudvis vormen en kleuren
Alle Goudvis soorten hebben een goed ontwikkeld reukvermogen, een drukgevoelig zijlijnorgaan en kunnen trillingen goed waarnemen. De ene soort heeft een lange sierlijke staart terwijl de gewone Goudvis een kleine korte staart heeft waar hij snel mee kan zwemmen. Goudvissen worden vaak ingedeeld in twee groepen, de enkelstaarten en de dubbel staarten. Echter gaat het veel verder dan dit.
Er zijn de volgende soorten:
Common/gewone goudvis
Komeetstaart
Shubunkin
Wakin
Jikin
Fantail
Veiltail
Ryukin
Tosakin
Telescoopoog
Oranda
Pompon
Ranchu
Lionhead
Pearlscale
Celestial
Bubble eye
Dit zijn nog lang niet alle verschillende soorten Goudvissen. Veel van deze soorten kunnen niet overwinteren in een vijver, vaak stellen ze ook nog hoge eisen aan het aquarium en de waterkwaliteit, zo als bijvoorbeeld de Tosakin.
Voeren
Goudvissen zijn echte vreetzakken, ze kunnen zich zelfs dood eten. Het is dus ook belangrijk dat je niet te vaak voert. Elke dag een klein beetje is voldoende, het zijn vaak maar kleine visjes. Binnen 5 minuten moet al het voer op zijn, is het nog niet op dan heb teveel gevoerd.
Aan je waterkwaliteit kun je vaak wel zien of je teveel voert, er zijn hier testers voor te koop. Bij de meeste winkels kun je speciaal goudvissen voer kopen, tropisch vissen voer voldoet ook. Ze zijn ook gek op levend voer zoals muggenlarven, watervlooien en kleine wormpjes, ook deze kun je halen in een winkel of bestellen via internet. Vang ze nooit uit een beek of sloot, zo kun je ziektes overbrengen naar je eigen vissen.
Kweek
Goudvissen kweken is absoluut niet makkelijk, er komt een hoop bij kijken. De mannen zijn moeilijk te onderscheiden van de vrouwen. Tijdens het paarseizoen in het voorjaar krijgen de volwassen vrouwtjes een dikke buik en de mannelijke goudvissen knobbeltjes aan de kop.
Zorg dat het water in het aquarium vrij koel is. Verhoog daarna de watertemperatuur geleidelijk, maar pas goed op dat het niet warmer wordt, dan de goudvissoort aankan.
Een ander belangrijk aandachtspunt is het voer. Het is belangrijk dat de goudvissen meer voer krijgen dan normaal. Verder is het ook belangrijk dat het goudvissen voedsel meer eiwitten bevat dan normaal. Dit stimuleert de goudvissen en zorgt dat het kweken makkelijk gaat. Om het allemaal wat makkelijker te maken is er speciaal kweekvoer te koop voor de Goudvis.
Latijnse naam: Carassius auratus
Engelse naam: Goldfish
Synoniemen:
Herkomst: China
Minimum aquarium lengte: 80 cm
Temperatuur: 0-25 graden
PH: Goudvissen stellen weinig eisen aan de waterwaardes, leidingwater is bij de meeste soorten voldoende, vervuiling moet wel uit het water gefilterd worden.
GH:
Geslachtonderscheid: Vrouwen hebben in de paartijd een dikke buik, voor de rest is er geen verschil te zien.