Guppy
Zonder twijfel is de Guppy de meeste geliefde tropische vis. Hij is al in 1859 ontdekt, maar pas in 1866 voor het eerst gevangen in Trinidad,
door dr. R. Guppy. Deze vis komt voor in de meeste gebieden van Midden-Amerika, voornamelijk in kleine stroompjes en meertjes,
waar hij is opgewassen tegen sterke temperatuurverschillen en vaak stilstaand, zuurstofarm water. De Gup is sterk en eet vrijwel alles.
De Gup leeft vreedzaam samen met andere soorten, je kunt ze vooral goed samen houden met Neontetra’s. De vrouwtjes van de Guppy worden ongeveer 5 tot 6 cm, de mannen zijn vaak kleiner bijna 3 cm lang.
Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg, dat geen enkel mannetje dezelfde tekening heeft. Met deze vis is veel gekweekt en de gup komt dan ook in veel verschillende vormen voor.
Het advies is om 3 vrouwtjes met 1 mannetje houden, of 6 vrouwtjes met 2 mannetjes. Hou er wel rekening mee dat deze soort zich in een hoog tempo voortplant.
Guppy aquarium
Een aquarium voor guppy’s kun je het beste inrichten met een zandbodem of met fijn grind. Ze houden van veel planten. Je kunt daarom het beste de randen van het aquarium voorzien van beplanting. Stenen en hout zullen het wat natuurlijker doen lijken. Wat niet mag ontbreken zijn drijfplanten, de Guppen zullen zich veel tussen de wortels van de drijfplanten bevinden. Het moet niet te hard zijn en zeker niet te zuur.
Kweken met Guppen
Het kweken met Guppen is niet moeilijk. Plaats een paar mannen met meerdere vrouwen in een bak en je zult binnen 2 maanden jonge Guppy’s zien zwemmen. Het is daarom ook een ideale vis voor kinderen en voor beginnende aquarianen. Er wordt veel gekweekt met Guppen over de hele wereld, vooral in landen zoals Thailand. Er zijn verschillende kweekvormen en kleuren beschikbaar.
Als je echt wil gaan kweken met Guppen dan kun je het beste allemaal kleine kweekbakken aanschaffen. Zo kun je paartjes of trio’s apart zetten om op bepaalde eigenschappen te kweken. Deze kweekbakken kun je zelf allemaal koppelen met slangen en buizen zodat geen tien verschillende filterpompen hoeft te gebruiken. Je kunt het dan in een stelling bouwen met bioloog en al.
Guppy kleuren
De gup komt in veel verschillende kleuren voor. Wil je de bijzondere kleuren dan zul je naar een echte kwekers moeten gaan.
De standaard kleuren kun je bij bijna elke dierenwinkel wel kopen. Ook zijn er verschillende staart en lichaam vormen te koop.
Endler Gup Poecilia wingei
Endler guppen lijken veel op de gewone Guppy, maar zijn een soort apart. Ze zijn over het algemeen veel kleiner en minder fors gebouwd. Het zijn actieve visjes die ongeveer de zelfde eisen stellen als de normale Guppy. Het mannetje is mooi gekleur en de vrouw is vaak groter en grijsachtig van kleur.
Endler Guppen en gewone Guppen kun je met elkaar kruisen, zo krijg je nieuwe vormen en kleuren, maar de meeste kwekers zijn hier geen voorstander van. Deze kwekers houden soorten liever zuiver.
N-klasse – Dit zijn 100% raszuivere Endler guppen dat ook kan worden aangetoond.
P-klasse – Dit zijn Endlers die op het zicht raszuiver lijken, maar waarvan het niet kan worden aangetoond
K-klasse – Dit zijn gekruiste Endler guppen.
Latijnse naam: Poecilia Reticulata
Engelse naam: Guppy
Synoniemen:
Herkomst: Zuid-Amerika
Minimum aquarium grote: 60 cm lang
Temperatuur: 18-28 graden
PH: 5-7
GH: 4-12
Geslachtonderscheid: Man is kleiner en heeft vaak mooie kleur en een grote staart. Vrouw heeft een zwarte vlek bij haar aarsvin en heeft een rondere buik.