Labyrintvissen

Labyrintvissen

Labyrintvissen

 

De groep Labyrintvissen bestaat uit kleine tot middelgrote zoetwatervissen en is inheems in Afrika en Zuid-oost Azië. Sommige soorten komen voor in riviermondingen, maar de meeste leven in traag stromend tot stilstaand water. Alle leden van deze sub orde hebben een aanvullend ademhalingsorgaan: het labyrint. Dit stelt deze vissen in staat om aan de oppervlakte van het water lucht in te ademen en daaraan zuurstof te onttrekken. Het labyrint bestaat uit dunne weefsellaagjes die rijkelijk van bloed voorzien zijn. Het vermogen om lucht te ademen werpt zijn vruchten af in de vaak zuurstofarme tropische wateren. De meeste labyrint vissen zijn zelfs afhankelijk van hun labyrint, omdat ze zonder de opname van lucht dood gaan, zelfs in zuurstofrijk water.

Meer weten?
Alles over algen bestrijden, aquariumvissen, aquariumplanten en veel meer vind je op Aquariumfans.nl.

Labyrintvissen zijn over het algemeen prima te houden in middelgrote tot grote aquaria. Sommige soorten kunnen zelfs als koppel gehouden worden in een kleine bak van 80 cm. Vanwege de grote variatie in deze familie, zijn ze erg populair geworden. Soms zelfs zo erg dat er vissen in een vreemd habitat zijn uitgezet en zich hebben ontwikkeld tot een invasieve soort. Een goed voorbeeld hiervan is de Slangenkopvis. Deze prachtige vis vormt een  ernstig probleem in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. Ze eten namelijk alle andere soorten op, deze nemen dus af in aantal waardoor de inheemse roofdieren minder te eten hebben en dus ook in aantal afnemen. Denk dus goed na voordat je een vis zomaar loslaat in de natuur.

Labyrintvissen

Bij de meeste soorten Labyrintvissen bouwt het mannetje een drijvend nest aan de oppervlakte van het water. Een dergelijk nest van de Labyrintvis bestaat uit een groot aantal met schuim aan elkaar gekitte luchtbelletjes en er worden ook vaak plantendelen in verwerkt. Het schuimnest is nodig om de eitjes van voldoende zuurstof te voorzien . Het hof maken gebeurd onder het nest. Het mannetje draait het vrouwtje onderste boven en de eieren (lichter dan water) stijgen op in het nest. Daar worden zowel de eieren als de jongen door het mannetje bewaakt. Labyrintvissen zijn dus goede ouders die zich in een hoop tempo kunnen voortplanten.