Witborstdoktersvis
De Witborstdoktersvis is een veelal bekende vis, dit komt mede door de Disney films Finding Nemo en Finding Dory. Er zijn vele actie geweest omtrent deze vis. Helaas bracht het de meeste aangekochte vissen niet veel goeds. De Witborstdoktersvis is een vis voor de gespecialiseerde aquariaan, iemand die er tijd en geld voor heeft.
De Latijnse naam van deWitborstdoktersvis is Acanthurus leucosternon. Ze kunnen prima gehouden worden in een zoutwater aquarium, maar ze vereisen zeker wel de benodigde ervaring. Het zijn vrij moeilijke vissen om te houden en zeker om mee te kweken.
Witborstdoktersvis
De Witborstdoktersvis is van nature een koraalrifbewoner. Ze komen voor in ondiep water langs de kust en in de buurt van eilanden. Acanthurus leucosternon is te vinden in de Indische Oceaan vanaf de Afrikaanse oostkust tot aan Bali.
Ze zijn helaas erg gevoelig voor de stip ziekte. Wildvang exemplaren zijn vaak drager van deze ziekte, maar worden vrijwel nooit ziek hiervan. Vaak worden deze vissen ziek doordat ze lijden onder stress van vervoer en een nieuwe omgeving. Hierdoor neemt de weerstand van de vis af en kunnen ziektes zoals stip tot ontwikkeling komen.
Qua voeding is het aan te raden de Witborstdoktersvis te voeren met plantaardig voer. Het is immers een algeneter die algen van koralen en stenen af eet. Hiermee kunnen witborstdoktersvis in principe in een goede conditie gehouden worden. Desalniettemin lijkt soms de samenstelling van het voedsel verband te houden met de moeilijke houdbaarheid van de soort.
De Witborstdoktersvis houdt van veel en snel zwemmen. Het is dus aan te raden om ze voldoende ruimte te geven. Een 3 meter aquarium is een goede maat voor Acanthurus leucosternon. De witborstdoktersvis is erg agressief tegen soortgenoten. Het is aanbevolen in een aquarium slechts één exemplaar van de soort te houden.
Latijnse naam: Acanthurus leucosternon
Andere benamingen: Witborstdoktersvis, Witkeeldoktersvis, Powder Blue Surgeonfish
Herkomst: Indische Oceaan
Minimum aquarium grote: 300 cm lang
Temperatuur: 23-28 graden
PH: 8,1-8,4
Zoutgehalte: Minimaal 1.022 – 1.025 maximaal (bij 25 graden C)
Geslachtonderscheid: Zover bekend niet zichtbaar.
Reefsafe: Ja