Pauwoog Cichlide
De Pauwoog Cichlide komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Ze leven in het Amazone gebied, dat zich verspreid over meerdere landen, zoals Frans Guyana, Paraguay, Peru, Colombia, Uruguay en Venezuela. Ze leven in verschillende wateren, stilstaand, langzaam stromend, helder en troebel water. Ze leven in meren, beekjes, rivieren en overstromingsgebieden.
Pauwoog Cichlide
De leefomgeving van de Pauwoog Cichlide bestaat meestal uit een zandbodem met grote en kleine stenen, stukken hout en wortels van bomen en planten. Ook groeien er op sommige plekken veel waterplanten.
Ze hebben een zwarte vlek op hun staartwortel waaraan ze hun naam hebben te danken, naast deze vlek hebben ze ook oog vlekken op hun rugvin. Bij gekweekte kleur varianten van de Pauwoog Cichlide kan dit ontbreken.
De Pauwoog Cichlide heeft een grote vooral een brede bek die iets naar boven gericht staat. Het zijn echte veelvraten die dan ook diverse grote stukken tegelijk pakken. In het wild leven ze van visjes, kreeften, insecten, insectenlarven en muskieten. Voer deze Cichlide in het aquarium gevarieerd voer zoals: witvis, inktvis, mossel, krill, mysis en muggenlarven. Maar ook droogvoer kan er worden gevoerd zoals: Cichliden sticks en Granulaat. Belangrijk is dat ze genoeg Vitamine C krijgen! Vitamine C is belangrijk omdat de Pauwoog Cichlide gevoelig is voor de gatenziekte.
Aquarium inrichten
De Pauwoog Cichlide word vaak gekocht als ze nog maar 10 cm lang zijn, hou er dus rekening mee dat deze vis veel en veel groter kan worden. Als de Pauwoog Cichlide in het juiste aquarium zitten kunnen ze wel 35 cm lang worden. Een grote bak is dus nodig om deze vissen te huisvesten. 200 x 50 x 60 zijn de minimum afmetingen, het is beter om ze in een nog groter aquarium te houden. De bak dien je in te richten met een dikke laag fijn zand of fijn grind, gebruik stukken hout en stenen om een natuurlijk stuk na te maken. Als er planten in wilt zetten, gebruik dan sterke planten en zorg dat ze goed vast zitten. Een goede filterpomp is noodzakelijk voor de Pauwoog Cichlide, ze woelen in de bodem en hebben veel eten nodig. Het is dan ook noodzakelijk dat je regelmatig het water ververst. De Pauwoog Cichlide staat erom bekend om dat hij goed kan springen, zorg dus voor een afgedekt aquarium ook tijdens het water verversen.
Kweken met de Pauwoog Cichlide
Het geslacht is niet zo makkelijk te bepalen, een volwassen vrouwtje is alleen tijdens de paartijd te herkennen aan de geslacht papil. Mannetjes hebben soms donkere strepen op de basis van de rugvin meestal ontbreekt dit, vooral als ze jong zijn is het moeilijk te zien. Als de vissen nog jong hebben ze nog veel kleuren, als ze volwassen zijn word dit minder. Hou er rekening mee dat ze snel kunnen groeien. De eieren worden afgezet op een steen, het kunnen er wel 1000 zijn. Ze komen na een paar dagen uit, zodra ze zijn uitgekomen worden ze door de ouders verplaatst naar een kuil. De jongen kunnen gevoerd worden met cyclops en artemia naupliën of ander klein voer. Om inteelt te voorkomen is het belangrijk dat je onverwante vissen koopt en deze van jongs af aan bij elkaar zet.
De Pauwoog Cichlide heeft in de natuur veel te maken met temperatuur schommelingen, 23 tot 28 graden zijn niet ongewoon. De PH-waarde moet zijn 6-6,5 en de GH-waarde 8-12, er zijn kwekers die het gelukt is om deze waardes wat variabeler te maken. Het ligt er dus aan wat de vissen gewend zijn. Als je vissen koopt neem dan zoveel mogelijk water mee uit de bak waar ze uit komen, en bootst die zoveel mogelijk na. Laat de vissen langzaam aan wennen aan het nieuwe water.
De Pauwoog Cichlide is een territorium vis, toch zijn het vreedzame vissen zelfs tegen soortgenoten. Je kunt de Pauwoog Cichlide als koppel houden maar ook als groep. Houd ze niet samen met kleine vissen want deze zullen ze uiteindelijk gaan zien als voedsel en ze opeten.
Bij de Pauwoog cichlide is het geslacht pas zichtbaar bij het paren. Als je wil kweken kun je dan ook het beste 4 of meer jongen met elkaar op laten groeien. Er zullen zich dan vanzelf koppeltjes afscheiden. Gebruik hiervoor het liefst vissen van verschillende herkomst om inteelt te voorkomen.
De eieren worden door de Pauwoog Cichlide afgezet op een platte steen of kei. De 500 tot 1000 geel-witte eieren zijn enigszins kleverig en en komen na een paar dagen uit. De ouders verplaatsen ze dan naar van te voren gegraven kuilen. De jongen kunnen in eerste instantie gevoerd worden met cyclops en artemia naupliën. Zodra ze groter worden kun je ze voeren met wat in het bekje past. De jongen groeien vrij snel.
Latijnse naam: Astronotus ocellatus
Andere benamingen: Pauwoog Cichlide
Herkomst: Zuid-Amerika, Rio Paraguay, Rio Negro, Rio Paraná, Argentinië, Peru, Brazilië, Frans Guyana, Amazone.
Minimum aquarium grote: 150 cm lang
Temperatuur: 23-26 graden
PH: 6-6,5
GH: 8-12
Geslachtonderscheid: Het geslacht is niet zo makkelijk te bepalen, een volwassen vrouwtje is alleen tijdens de paartijd te herkennen aan de geslacht papil.