Peperstip
Oodinium pillularis – Peperstip
Peperstip is op de huid van de vissen te herkennen aan een grijsbruine of blauwe slijmlaag. Bij nauwkeurige observatie kan je hele kleine puntjes op de huid zien. Soms komen de parasieten ook diep in de huid terecht.
Ze kunnen dan bloedige plekken met ontstekingen achterlaten. De vissen gaan steeds sneller ademhalen. Dit komt omdat de kieuwen meestal ook besmet zijn. Peperstip behoort tot de groep van de dinoflagellaten.
Oodinium pillularis heeft een levenscyclus in 3 stappen. De groeifase vindt op de huid van de vissen plaats. Vermeerdering vindt op de bodem plaats. De gevaarlijkste fase van Peperstip is de derde fase. De sporen gaan weer op zoek naar een nieuwe gastheer. Dit is ook het enige moment dat Peperstip door de medicatie bestreden kan worden. Deze ziekteverwekker kan bij temperaturen beneden 15 ºC en bij temperaturen boven 30 ºC niet overleven.
Oodinium is bij een vergroting tussen 100 en 600 keer onder het microscoop goed te zien. Bij de lagere vergrotingen zie je donkerbruine puntjes op huid, de vinnen en de kieuwen. Bij een grotere vergroting kan je soms ook de hechtingsorganen zien. De levenscyclus van deze parasiet duurt 8 tot 10 dagen. Medicatie welke eventueel gebruikt kunnen worden:
Koperhoudende preparaten
HS Aqua Unicell
Kinshi Acriflavin
Blijf altijd kuren totdat alle symptomen van de Peperstip helemaal verdwenen zijn. Voor deskundig advies kunt het beste contact opnemen met een gespecialiseerde dierenwinkel of met een dierenarts die verstand heeft van vissen en visziekten. Als een vis te ver heen is is het soms beter om de vis uit zijn lijden te verlossen.