Fossorochromis rostratus
Fossorochromis rostratus wordt door het hele meer aangetroffen, vooral in grote groepen van soms wel meer dan 50 exemplaren. Ze leven boven een zandbodem, deze zandbodem gebruiken ze om voedsel te vinden, maar ook om de netten van vissers te ontwijken. De mannen kunnen wel 35 cm lang worden in het aquarium, in het wild blijven rond de 25 cm. De vrouwen worden lang niet zo groot, hooguit 20 cm lang.
Vrouwen en jonge dieren hebben een zilverachtige kleur en zwarte vlekken op de flanken. Ook niet dominante mannen vertonen deze kleuren. Dominante mannen krijgen een prachtkleed dat qua kleurschakeringen en intensiteit moeilijk met woorden te omschrijven is.
Fossorochromis rostratus
Fossorochromis rostratus is één van de grootste cichliden in het meer die zich in leven houdt met het doorkauwen van het zand. Cyrtocara moorii en Protomelas annectens volgen Fossorochromis rostratus opzoek naar opdwarrelende restanten van voedsel. Fossorochromis rostratus zal in de bodem graven op zoek naar kleine diertjes, ook voeden ze zich met plankton dat in het water zweeft.
Mannetjes vormen een broedterritorium op de zandbodem. Als het vrouwtje eieren afzet neemt ze deze meteen in de muil op waarna de eieren pas door het mannetje worden bevrucht. Na het afzetten gaan de vrouwtjes weer op in de school. Na drie weken zoeken de vrouwtjes een beschermde plaats in een overgangsgebied en hier worden de jongen vrijgelaten en nog 3 weken beschermd. Het jongbroed opkweken geeft geen problemen, de jongen groeien snel op een menu van visvlees, watervlooien en fijn gesneden mosselen, garnalen Artemia en cyclops. Het is dus eigenlijk de ideale vis voor mensen met veel ruimte en de behoefte om veel jongen voort te brengen.
Latijnse naam: Fossorochromis rostratus
Engelse naam:
Andere benamingen: Haplochromis macrorhynchus
Herkomst: Afrika Malawi meer
Minimum aquarium grote: 150 cm
Temperatuur: 22-26 graden
PH: 7,5-,8,5
GH: 12-16
Geslachtonderscheid: Mannen worden groter als de vrouwen, mannen zijn ook kleurrijker.