Victoriameer
Victoriameer

Victoriameer
Het bekende Victoriameer is het allergrootste meer van Afrika, maar ook een van de grootste tropische meren op aarde. Er grenzen drie landen aan het Victoriameer, Tanzania, Oeganda en Kenia. Dit is ter hoogte van de evenaar en daarom is het er altijd tussen de 16 en 30 graden warm. Het meer is groot als Ierland, dat is twee keer zo groot als België. Er valt ook wel 2100 mm neerslag per jaar. Het Victoriameer is groot, maar lang niet zo diep als het Malawi en Tanganyika meer. Met een gemiddelde diepte van zo’n 20 meter en het diepste punt van 81 meter. Men denkt dat het Victoriameer al zeker 250.000 jaar oud is, misschien nog wel ouder. Daarvoor was er enkel moerasgebied. Doordat het gebied zich op tektonische platen bevindt, ontstonden er verschillende hoogten, waar de rivieren naartoe stroomden. Er ontstonden kleine meren die na verloop van tijd zich tot het Victoriameer vormden. Het Victoriameer is bezaaid met eilanden, waarvan het Ukerewe eiland met 560 km2 het grootste eiland is. Vroeger dacht men dat het Victoriameer de bron van de Nijl rivier was, dit is echter niet zo.
zo’n 12.400 jaar geleden droogte het Victoriameer bijna helemaal uit, waarschijnlijk bleven er een paar kleine meertjes over. Men denkt dat het wel 400 jaar heeft geduurd voordat het Victoriameer weer in zijn volledige glorie was hersteld. Er wonen ook mensen aan de overs van het Victoriameer, gemiddeld 220 inwoners/km2. De mensen leven van de landbouw en de visserij. Vroeger werd er amper gevist, maar door armoede zijn mensen nu noodgedwongen aan het vissen.
Waterwaarden Victoriameer
De algemene water waarden van het Victoria meer zijn:
PH- 6,9 – 9,0
KH 2 – 3
DH 2 – 8
Temperatuur 21 – 30 graden
Geleidbaarheid 60 – 145 microsiemens
Flora en Fauna Victoriameer
Het meer heeft een uitgebreide Flora en Fauna, net als het Tanganyika en Malawi meer. Er komen planten voor als Cyperus papyrus, Trapa natans, Nymphaea caerulea en Eichhornia crassipes. Vooral de Amerikaanse waterhyacint is een grote bedreiging voor het meer. Het verstikt het oppervlakte.
Er komen verschillende biotopen voor in het Victoriameer, zandvlaktes, rotsbiotopen en stukken met dichte begroeiing. Dit zorgt voor veel verschillende manieren van leven.
Het Victoriameer biedt leefruimte aan een grote diversiteit aan vogels, grijsoorneushoornvogel, flamingo’s, zwarte wouw, grote aantallen bonte en kleine gekuifde ijsvogels zoals de senegalijsvogel, aan de waterkant kleine zilverreigers, koereigers en dwergaalscholvers. En is er een grote verscheidenheid aan wilde dieren zoals: neushorens, nijlpaarden, sitatoenga of moerasantilope, vleermuizen, nijlkrokodillen, af en toe leeuwen vanuit de Keniaanse savanne.
De meest bekende Cichliden in het meer behoren tot de stammen Haplochromini en Tilapini
Tilapini
Ook wel Tilapia genoemd, dit zijn bekende vissen die vaak worden gevangen voor de vismarkt. Oreochromis esculentus en Oreochromis variabilis zijn de bekendste. Tilapia zijn verspreidt over het hele Afrikaanse continent, de vissen hebben eenvoudige kleuren en de meeste worden redelijk groot. Ze worden ook gehouden als aquariumvis, ze stellen niet al te veel eisen. Ruimte hebben ze wel nodig aangezien sommige vissen wel 40 cm lang kunnen worden. Het zijn echte gravers, stenen formaties in het aquarium kunnen daarom maar beter goed verankerd worden. Ze eten veel, grote vormen van levendvoer. Grote tabletten en granulaat korrels kunnen ook gegeven worden. Sommige Tilapia zijn Muilbroeders, andere zijn substraatbroeders.
Haplochromini
De meest voorkomende soort cichliden in het Victoriameer behoren tot de Haplochrominen. Er zijn 12 families, 28 geslachten en wel 550 verschillende soorten. Even ter vergelijking bij ons in Europa vindt je maar rond de 200 verschillende soorten zoetwater vissen.
Veel soorten zijn tot op heden nog niet beschreven en hebben een tijdelijke naam gekregen. Elk jaar komen er nieuwe soorten bij, Het zal nog vele jaren duren tot ze allemaal een wetenschappelijke naam zullen krijgen. Verschillende soorten zullen er nooit meer ontdekt worden, daar ze van uitsterven bedreigd worden of al lang uitgestorven zijn.
Haplochromissoorten lijken qua uiterlijk allemaal op elkaar, ze vertonen maar weinig verschillen. Maar qua kleurenpracht overtreffen ze de meeste Malawi en Tanganyika Cichliden. Er zijn een hoop voedsel specialisten bij, dit wil zeggen dat ze alleen specifieke soort van voedsel tot zich nemen. Er zijn 29 soorten insecteneters, er zijn bladhakkers die leven van organismen die leven van bladeren, schubbeneters die schubben van andere vissen eten, er zijn de welbekende viseters, de slakkeneters jagen op slakken en andere schelpdieren, de Pedophagen voeden zich met jonge vissen, embryo’s en eieren, poets Cichliden leven van parasieten die op andere vissen leven, Garnalen eters jagen op Garnalen en andere schaaldieren, maar ook op andere kleine dieren. Dan zijn er nog de modderhappers, deze leven van detritus, dit is organisch afval. De Zööplanktoneters filteren klein diertjes en planten uit het water en tot slot zijn er de algeneters die schrapen de algen van rotsen en andere oppervlakten af.