Periophthalmus novemradiatus
Periophthalmus novemradiatus is een prachtige slijkspringer. Periophthalmus novemradiatus kan nogal territoriaal naar soortgenoten zijn, tegenover andere vissen zijn ze over het algemeen vredelievend. Periophthalmus novemradiatus kunnen op het land adem halen door een slijmlaag op hun kieuwen en in hun mond, via deze slijmlaag nemen ze zuurstof op.
Periophthalmus novemradiatus
Ze brengen veel tijd door op het land, bij meerdere vissen dien je dus een groot stuk land in je bak te hebben om gevechten te voorkomen. Af en toe nemen ze een duik in het water om een lijf vochtig te maken. Een luchtvochtigheid van rond de 60% is noodzakelijk om uitdrogen te voorkomen. Je kunt ze samenhouden met andere vissen die tegen brak water kunnen, zorg er wel voor dat het vredelievende vissen zijn en dat ze niet te groot zijn. Het land gedeelte kun je decoreren met stenen en stukken hout. Let er op dat je bak goed is afgesloten, ze kunnen via het glas naar boven klimmen, maar doen dit niet altijd.
Voeding van de Slijkspringer
Periophthalmus novemradiatus eet allerlei soorten kleine insecten en andere kleine diertjes, Krekels, vliegen, meelwormen, garnaaltjes, muggenlarven en artemia zowel diepvries als vers. Er is speciaal voer verkrijgbaar bij sommige winkels. Het beste is toch om natuurlijk voedsel te geven aan deze bijzondere vissen.
Kweek
Onbekend, er zijn geen bevestiging van voorplanting in gevangenschap geregistreerd. In de natuur graven ze een diep hol in de modder en leggen hierin hun eieren. De eitjes worden aan het einde van de tunnel gelegd, veel meer is er niet bekend. Er staan wel verschillende filmpjes op internet.
Latijnse naam: Periophthalmus novemradiatus
Engelse naam: Mud skipper
Synoniemen:
Herkomst: Azië, Vanaf India tot en met noord Indonesië in mangrove, moerassen en kustgebieden.
Minimum aquarium lengte: 80 cm voor 3 exemplaren, hoe meer vissen hoe groter het landoppervlakte en hoe meer liters water
Temperatuur: 24-28 graden
PH: 7-8.5
GH: 10-25
KH: 4 – 8
Zoutgehalte: 1.005 – 1.015
Een hoge lucht vochtigheid van zeker 60%
Geslachtonderscheid: Het verschil tussen de geslachten is tot dusver niet bekend bij ons