Slaketende Slak

Anentome helena
De naam van de Slaketende Slak zegt al genoeg over wat hun voedsel is, ze eten andere slakken. Je ziet de Slaketende Slak niet veel, de mensen houden geen slakken omdat ze deze vervelend vinden. Daar is Anentome helena dus een goede oplossing voor. Zorg dat je genoeg andere soorten slakken in je aquarium hebt voordat je de Slaketende Slak erbij in doet.
De Slaketende Slak heeft een puntvormig gedraaid huis. In Nederland is de meest voorkomende variant de geel met bruin. Elke wenteling van het huis heeft deze twee kleuren die spiraalsgewijs naar de punt toe lopen. Het huis wordt zo’n twee centimeter lang. De slaketende slak kan zo’n 3 centimeter lang worden.
Het puntje van het huis is doorgaans afgebroken of afgesleten. Hoe meer wentelingen het huis van de slak heeft, hoe ouder de slak is. Het lichaam van de Slaketende Slak is grijs/groen van kleur.
Slaketende Slak
Er zijn nog meer kleur varianten verkrijgbaar, de lichtbruine en de lichtgroene varianten. Deze zie je minder vaak dan de geel bruine variant. De Slaketende Slak kan wel 5 jaar oud worden, mits ze de juiste verzorging krijgen.
In de natuur komen ze voor in Thailand, Indonesië en Maleisië. Ze leven in zoetwater en komen voor in snelstromend water maar ook in vijver, meren, beken en poelen. Ze houden van een zanderige bodem, maar fijn grind voldoet ook aan de eisen.
Voedsel en Kweek van de Slaketende Slak
Ze eten alle soorten slakken die ze aankunnen, Poelslakken, Torenslakken, Posthoornslakken, Ramshoornslakken en Appelslakken.
De Slaketende Slak jaagt op twee verschillende manieren op andere slakken. Ze kunnen zich ingraven in het substraat waarbij alleen de uitstulpende mond als een snorkel zichtbaar is. Als een andere slak langs komt wordt deze gegrepen door de Slaketende Slak.
Bij de andere methode jaagt de slaketende slak actief op andere slakken. Zodra de Anentome helena een andere slak heeft gevangen wordt een vloeistof geïnjecteerd bij zijn slachtoffer. Dit verlamt de prooi en lost de ingewanden van de slak op. De Slaketende Slak hoeft nu alleen de slak nog leeg te zuigen.
Grote slakken zoals volwassen Appelslakken zijn ook niet veilig voor de Anentome helena. Ze zijn in staat om grote slakken in groepjes aan te vallen en doden de slak gezamenlijk. Gemiddeld genomen eet een Anentome helena één slak per dag.
Ze eten ook nog andere dieren dan slakken, kleine wormachtige diertjes zijn ook niet veilig. Dit is handig, ze zult dus niet snel een plaag hiervan krijgen in je aquarium.
Naast het jagen doen ze ook aan aas eten, dode dieren en planten eten ze op, vaak alleen als er geen slakken te vinden zijn.
De kweek is niet moeilijk, zorg voor voldoende prooidieren en je kunt binnen de kortste keren een ei pakketje vinden. Dit pakketje bevat maar 1 ei. Nadat het ei is uitgekomen graaft het jonge slakje zich in en blijft langere tijd verstopt. Het kan zijn dat je ze pas ziet naar een paar maanden. Ze leggen het ei pakketje op een steen of ander hard oppervlakte.
Anentome helena is eenslachtig dit betekent dus dat er mannen en vrouwen zijn, in de meeste gevallen zie je het verschil niet goed. Het is dus aan te raden om meerdere slakken te houden voor de kweek, zo weet je zeker dat je van beide geslachten wat hebt.
Latijnse naam: Anentome helena
Engelse naam:
Synoniemen:
Herkomst: Zuid-Oost Azië
Minimum aquarium lengte: 20 cm
Temperatuur: 20-27 graden
PH: 6-8
GH: 8-15
Geslachtonderscheid: Vrouw is groter en grover en de strepen zijn breder